Kontakt oss

Hvem passer kurset for?

Et vinterkurs er for deg som drømmer om vinterturer i den norske fjellheimen, for deg som går med tanker om å reise på arrangerte ekspedisjoner, eller kanskje du drømmer om å arrangere din egen ekspedisjon. Du er kanskje mye på tur vår, sommer og høst, men terskelen for å dra på vintertur, er litt for høy. For oss i Yourway er målet å fjerne denne terskelen, slik at du trygt kan ferdes på tur vinterstid. Dette er definitivt den beste måten å få en trygg start på det vinterfriluftslivet har å by på.

Vi kan love en uforglemmelig helg, sammen med erfarne guider og mennesker med akkurat samme mål som deg.

Finse er en perfekt arena for et vintertreningskurs. Her er det snøsikkert, lett ankomst fra både Oslo og Bergen. Store variasjoner i terrenget, følelsen av å være langt unna folk, trafikk og støy. Og det er et helt perfekt område for treningen vi trenger. Vi kommer til å bevege oss i et snilt terreng, der hovedfokus er så mye læring som mulig.

Det også her vi som regel gjennomfører treningsturene før våre lengre ekspedisjoner.

 

Kort oppsummert skal vi innom følgende temaer:

⁃Foredrag om polarhistorie i Framheim

⁃Primusfyring i telt

⁃Bekledning i vinterfjellet

⁃Skiteknikk

⁃Pakking av pulk

⁃Teltoppsett og teltrutiner

⁃Orientering og sikker ferdsel i vinterfjellet med kart, kompass og GPS

⁃Sikkerhet, førstehjelp og risikovurderinger

Vi stiller med alt av fellesutstyr, telt, primuser, kjeler og pulker.  Du vil få egen utstyrsliste over personlig utstyr.

 

Framheim på Finse

Framheim på Finse er den eneste rekonstruksjon av hytten som ble brukt av Roald Amundsen og hans menn under den aller første ekspedisjonen til Sydpolen i 1910- 1912.

Den originale Framheim ligger i dag på havets bunn, men i Framheim på Finse kan du gjenoppleve det hele, her er innredningen, maten , klærne og utstyret det samme som ble brukt i Antarktis for over 100 år siden. I tillegg finnes et rikt arkiv med brev, bilder og dagbøker fra ekspedisjonene til Amundsen og Scott. Vi i Yourway har lang  erfaring med arbeid tilknyttet polarhistorien og egne ekspedisjoner. I Framheim på Finse får du mulighet til å skaffe deg din egen erfaring med historien.

 

Dag 1. 

Oppmøte innen kl 17:00

Vi møtes på Finse stasjon før beveger vi oss ned til Framheim som ligger kun 100m fra inngangen til hotellet. Her setter vi opp teltene og flytter inn bagasjen før vi går inn i Framheim for å bli kjent og spise middag.

Inne i Framheim blir det informasjon om de neste dagene, nyttige tips og triks når det gjelder bekledning og utstyr.

Etter middag tar vi en gjennomgang av primusfyring og teltrutiner.

Dette er også en god anledning til å bli bedre kjent før vi beveger oss ut i vinterfjellet.

Vi deler oss inn i teltlag og fordeler mat og utstyr før vi trekker ut i teltene for en god natts søvn.

Dag 2 – 3

Vi starter dagen med en skikkelig ekspedisjonsfrokost og en kopp varm kaffe.

Kl 09:00 pakker vi ned campen og går grundig igjennom organisering av utstyret i pulken, slik at vi har det vi trenger i løpet av dagen lett tilgjengelig og det vi ikke tror vi trenger lenger ned.

Vi finner kursen for dagens tur med kart og kompass sammen før vi legger i vei utover vidda. På veien kommer vi til å gå i standard ekspedisjons fart og i ca 50 minutter før vi tar en 10 minutters pause. Dette fortsetter vi med frem til lunsj, som vi enten spiser sittende på pulkene i solen, eller vi setter opp et par telt og inntar lunsjen «innendørs».

Vi kommer til å ha noen stopp underveis hvis vi ser noe vi bør snakke om rasfare, veivalg, vær og vind.

Når mørket siger på finner vi en fin leirplass hvor setter opp campen for natten.

Vi stormsikrer campen ved å sjekke vindretning, bygge snømurer og sørge for at teltene står trygt frem til i morgen.

Dagen avsluttes med middag og sosialt samvær.

Vi går gjennom følgende temaer: Skiteknikk, pakking av pulk, sikkerhetsutstyr, teltoppsett, valg av camp, arbeidsgrop, teltrutiner. Vi kommer også til å snakke om ruta vi skal gå, valg av ruter vinterstid, og navigering med kart, kompass og GPS.

Vi starter dagene med å smelte snø til frokost og drikkevann til dagens marsj. Vi går 50 min. før vi stopper for 10 min pause. Slik forflytter vi oss frem til vi kommer til camp. Her setter vi opp telt og får øvd enda mer på teltoppsett og camprutiner. Vi slår leir i nærheten av Finse igjen på dag 4 og bruker kvelden i Framheim. Her snakker vi litt om polarhistorie og deler historier fra turer vi har vært på.

Dag 4.

Denne dagen brukes til oppsummering og organisering av alt fellesutstyret. Det offisielle programmet er ferdig i god tid før ettermiddagstoget. Og det er ingen ting i veien for å bli lenger om man ønsker det.

 

Hva er inkludert:

– Vi stiller med alt av fellesutstyr. Telt, primuser, kokeutstyr, pulker etc.
– Du vil få tilsendt egen utstyrsliste over personlig utstyr du må ha med selv.
– Guider med lang fartstid på ekspedisjoner til Grønland, Svalbard,
Nord- og Sydpolen.
– All mat vi trenger ute i felt.

 

Hva er ikke inkludert:

– Reisekostnader

– Snacks du liker

 

Antall plasser: 

6 – 12 personer. Vi forbeholder oss retten til å avlyse ved for få påmeldinger

 

Kontakt oss

 

Finse
Januar - Mars

Vinterkurs / Ekspedisjonskurs