Josten på langs er virkelig en av Norges turperler og går over fastlands-Europas største bre. Turen er variert og du vil bevege deg gjennom ulikt terreng som byr på mange kontraster og sceneskifter underveis. Vi kan garantere at du vil smile bredt både når du nyter utsikten underveis. Og ikke minst etter turen når du kan si at ”jeg har gått Josten på langs..!”

Jostedalsbreen måler over 480 kvadratkilometer og er den største fastlandsisen i Europa. Den ligger i Sogn og Fjordane fylke og i kommunene Jølster, Sogndal, Stryn og Luster.

Jostedalsbreen ble krysset første gang i 1894 av to ulike grupper som ikke kjente til hverandre. Et parti ble ledet av nordmannen Kristian Bing og det andre av den engelske fjellklatreren William Cecil Slingsby. Da Slingsby kom ned Austerdalsbreen uttalte han at dette var “….the finest ice-scenery in Europe”.

Josten på langs krever at man er i bra form, og turen består av dagsetapper på 10-12 timer. Dersom du har gjennomsnittlig god fysikk, bra med pågangsmot og godt humør, kan du se frem til en fantastisk opplevelse som du vil leve veldig lenge på.

Torsdag 21. mai:

Oppmøte kl 20:00 på Bødalsæter, her har vi første overnatting i teltene, fordeler fellesutstyr og får informasjon om de neste dagenes eventyr. Vi setter fra oss biler, og bagasje som vi ikke trenger her.

Fredag 22. mai:

Etter en god natts søvn og frokost starter vi oppstigningen mot breen, med skiene festet på sekken. Dette er en forholdsvis krevende stigning så vi tar den i et rolig tempo.

Vel fremme ved “toppen” av breen setter vi opp telt og lager en solid middag. Om du har tilstrekkelig med krutt i beina så vil bestigningen av Breinibba (2018moh) i kveldssol være en fantastisk avslutning på dagen.

Lørdag 23. mai:

Ny dag og nytt eventyr venter. Ferden fortsetter over breen mot Kjenndalskruna (1830moh). Om tiden tillater kan turen legges via toppen hvor vi kan se Lodalsvatnet langt under oss. Mot sør går turen over Høgste Breakulen (1957moh), videre på vestsida av Kvitekoll (1915moh) og Bings Gryte,en snøformasjon som har dannet en “gryte” i snøen. Oppkalt etter bergenseren Kristian Bing, som under sitt første forsøk på å gå Jostedalsbreen på langs måtte snu her i dårlig vær og frem til leiren som vi setter opp i nærheten av Ramnane. Her får vi oss et godt måltid og en god natts søvn.

Søndag 24. mai:

Denne dagen fortsetter vi et stykke bortover Suphellebreen, før Flatbreen gradvis går over i en slak nedoverbakke og vi endelig ser taket på Flatbrehytta komme til syne over brékammen. Dette er endepunktet for skituren.

Flatebrehytta’s utedo har Norges beste utsikt, så her er det bare å ha døra åpen mens du er på do!

Her tar vi av oss skiene og fortsetter ned de bratte bakkene til Øygard i Fjærland. Her blir det transport tilbake til bilene på Bødalssæter.

 

Inkludert i turopplegget er førere, mat, breutstyr og annet fellesutstyr (telt, primuser, kokeutstyr), samt lokaltransport fra Fjærland til Bødalssæter. Du må selv komme deg til og fra Bødalssæter.

Kontakt oss
Jostedalsbreen
Mai -
Kr 10000,-