Å krysse innlandsisen på Grønland var akkurat det eventyret Audun Simonsen og Thomas Kvalvåg hadde drømt om. Og året de fylte 40 år var et passende tidspunkt for å utfordre seg selv, omfavne det ukjente og gjøre noe som de ville huske resten av livet. 40-års krise eller ikke, ekspedisjonen i Nansens fotspor på Grønland ble et eventyr.

For Thomas var drømmen om Grønland også en livs ambisjon: “Det hadde lenge vært en drøm å dra på en ekspedisjon som denne,” sier han. ”Jeg ville virkelig utfordre meg selv fysisk og mentalt og oppleve ekstreme forhold. Denne ekspedisjonen var et perfekt mål for meg”. “Enig”, sier Audun og legger til, “den historiske rammen rundt ekspedisjonen var også veldig spennende”.

 

(Artikkelen fortsetter etter filmen…)

Den første krysningen av Grønland ble gjennomført av Nansen og hans menn i 1888. Da hadde de først rodd mellom isfjellene langs østkysten i tre uker. “Vi fulgte den historiske ruten ved å seile frem til Umivik, padle det siste stykket til startpunktet for skiekspedisjonen, og gå over innlandsisen til Austmannadalen, hvor de også endte sin krysning for 129 år siden”, forteller Audun. “Etter tre dager på båten, var vi fremme ved Nansen-varden som de hadde bygget på østkysten. Det var utrolig spesielt og kjenne på følelsen av at de stod på akkurat samme sted. Og det er rart og tenke på at de må ha kjent på noen av de samme følelsene som vi gjorde. For dem var det “vestkysten eller døden”. For oss ventet den samme reisen, men med moderne utstyr, et solid sikkerhetsnett, og apparat i bakhånd”.

Gode forberedelser og profesjonell organisering er avgjørende på en slik ekspedisjon. Audun og Thomas sørget for at de var best mulig forberedt. “Å få fri fra jobben var lett,” sier Audun. ”Vi fortalte ledelsen vår på Accenture om planene, og vi fikk full støtte til prosjektet. Noen kolleger var imidlertid overrasket over at vi ønsket å bruke ferien vår på isen! Alle har forskjellige drømmer her i livet. Ekspedisjonen på Grønland vil jeg huske så lenge jeg lever. Mens ferien fra i fjor har jeg nesten glemt allerede”.

De fysiske forberedelsene til turen var viktige. “Det var litt utfordrende og komme i gang, men når dørstokkmila var passert kom vi inn i en fin treningsrytme. Kroppen tilpasser seg utrolig fort og det var gøy og merke hvordan formen kom seg raskt” forklarer Thomas. “Jeg gikk turer regelmessig, hvor jeg trakk bildekk på grusveiene i Marka. Og så trente vi løping og sykling”. “I tillegg var treningsturer på Finse, besøk på Frammuseet og Nationalbiblioteket, og ikke minst utstyrsforberedelser viktige deler av planleggingen, forteller Audun.

Gutta forteller om kontrastfylte dager på veien over Grønlandsisen. “Noen dager var som å gå midt i et vakkert maleri med en mindfullness boble rundt seg, mens andre dager krevde alt man hadde på lager av mental og fysisk kapasitet”, sier Audun. “Selv om det var utfordringer underveis så er det mestringen av disse som var en viktig del av målet for turen. Det er en enorm tilfredsstillelse å kunne mestre elementene og føle seg trygg og være komfortabel når temperaturen kryper under -30 grader og kraftig vind tvinger deg til å ligge værfast”. “Det var rett og slett et skikkelig kick”, legger Thomas til.

For mange er en Grønlandskryssning en tur man gjør én gang i livet. For Audun og Thomas ble ekspedisjonen en del av en lengre reise. “Vi har vært på mange turer før, men nå har vi fått smaken på større og mer krevende mål”, sier Thomas. “Yourway prøver allerede å lokke oss til å bli med på en veldig spennende ekspedisjon de planlegger i Antarktis. Det er en ny drøm”.

Audun har allerede festet blikket på en annen tur. “Jeg planlegger en uke på Hardangervidda” sier han. “Jeg er bitt av basillen!”

 

Hvis du vil vite mer om Grønland Nansenruta 2020 – klikk her.

Eller er nysgjerrig på turer vi arrangerer generelt – kontakt oss på 22 67 60 00, eller send en e-post til info@yourway.no