Josten på langs er virkelig en av Norges turperler og går over fastlands-Europas største bre. Turen er variert og du vil bevege deg gjennom ulikt terreng som byr på mange kontraster og sceneskifter underveis. Vi kan garantere at du vil smile bredt både når du nyter utsikten underveis. Og ikke minst etter turen når du kan si at ”jeg har gått Josten på langs..!”

Jostedalsbreen måler over 480 kvadratkilometer og er den største fastlandsisen i Europa. Den ligger i Sogn og Fjordane fylke og i kommunene Jølster, Sogndal, Stryn og Luster.

Jostedalsbreen ble krysset første gang i 1894 av to ulike grupper som ikke kjente til hverandre. Et parti ble ledet av nordmannen Kristian Bing og det andre av den engelske fjellklatreren William Cecil Slingsby. Da Slingsby kom ned Austerdalsbreen uttalte han at dette var “….the finest ice-scenery in Europe”.

Josten på langs krever at man er i bra form, og turen består av dagsetapper på 10-12 timer. Dersom du har gjennomsnittlig god fysikk, bra med pågangsmot og godt humør, kan du se frem til en fantastisk opplevelse som du vil leve veldig lenge på.

Dag 1:

Oppmøte onsdag kl 18 i Erdalen i Stryn hvor vi setter fra oss biler, og baggasje som vi ikke trenger. Deretter går vi inn Erdalen til Vetledalssetra hvor vi setter opp vår første camp. Her sover vi i telt, men er det ledig plass på  DNT-hytta er dette et valgfritt alternativ.

Dag 2:

Etter en tidlig frokost går vi oppover Ulvestegen til toppen av Erdalsbreen (1350moh). Så står vi på ski ned Lodalsbrekka før vi (om forholdene krever det) binder oss inn i taulag og forserer Småttene. Vel fremme ved Ståleskardet setter vi opp telt og lager en solid middag. Om du har tilstrekkelig med krutt i beina så vil bestigningen av Lodalskåpa (2083moh) i kveldssol være en fantastisk avslutning på dagen.

Dag 3:

Ny dag og nytt eventyr venter. Ferden fortsetter over breen mot Kjenndalskruna (1830moh). Om tiden tillater kan turen legges via toppen hvor vi kan se Lodalsvatnet langt under oss. Mot sør går turen over Høgste Breakulen (1957moh), videre på vestsida av Kvitekoll (1915moh) og Bings Gryte, frem til leiren som vi setter opp i nærheten av Ramnane.

Dag 4:

Denne dagen fortsetter vi et stykke bortover Suphellebreen, før Flatbreen gradvis går over i en slak nedoverbakke og vi endelig ser taket på Flatbrehytta komme til syne over brékammen. Dette er endepunktet for skituren. Her tar vi av oss skiene og fortsetter ned de bratte bakkene til Øygard i Fjærland. Fellestransport tilbake til Holmetunet for avslutningsmiddag og overnatting lørdag kveld.

Om Holmetunet – et vestlandsparadis:

Å være på Holmetunet er som å trykke på en pauseknapp. Tømmerhyttene er mellom 100 og 400 år gamle og standarden er enkel og rustikk. Stedet byr på ekte opplevelser og ligger veldig romantisk til. Når du ligger i hengekøya vil du se fullmånen som danser over Skålåtårnet (1843moh) og Jostedalsbreen. Eller du kan nyte synet av regnbuen som stiger til værs innerst i Olden-dalen. Holmetunet byr på naturens egen magi, og her avslutter vi turen vår med latter og smil!

Inkludert i turopplegget er førere, mat, overnatting på Holmetunet, breutstyr og annet fellesutstyr (telt, primuser, kokeutstyr), samt lokaltransport fra Fjærland til Erdalen. Du må selv komme deg til og fra Erdalen.

Kontakt oss

 

Yourway
Jostedalsbreen Nasjonalpark
Mai - Juni

Vårskitur over Jostedalsbreen