Min venn Amundsen sa forleden dag at han var glad han ikke var født senere, for da vilde det ikke blit annet igjen for ham å opdage enn månen” . Dette sa Fridtjof Nansen i en tale i 1926, men der tok de begge grundig feil.

I Yourway har vi alltid latt oss inspirere av både gamle og nye eventyr, og våre foredragsholdere bærer preg av en høy entusiasme, kunnskap og formidlingsevne. Basert på egne ekspedisjoner til verdens nordligste, sydligste, høyeste strøk og historiene om de som var der først, omhandler foredragene ulike temaer og eventyr.

Eksempler på foredrag:

“På ski over Grønland…” 

En historie om alle ekspedisjonene som forsøkte å krysse isen før Nansen og hans menn ble de første i 1888. Dette er historien om ekteskap inngått ved loddtrekning, verdens lengste skiløp og en same som lovet at han aldri skulle drikke alkohol igjen.

“Kjærlighetsbrev fra polarhistorien”

Her presenteres de to vakreste kjærlighetsfortellingene fra polarhistorien. Dette er historien om en due og et kakestykke. Om en kvinne som aldri fikk sin mann hjem fra Arktis og en mann som aldri kom fra Antarktis.

“1896 – Nansens triumf og Andrées tragedie”

Fridtjof Nansen og Salomon August Andrée ønsket begge å drive over Polhavet. Nansen gjennom isen, Andrée gjennom luften. Begge ønsket de å plante det første flagget på Nordpolen. Deres historie er fulle av kontraster, men likevel følger de hverandre og ender på mange måter en høstdag i Vågen i Stavanger.

“Eivind Astrup – polarhelten som forsvant”

Eivind Astrup var en av de største, men forsvant ut av historiens søkelys etter han valgte å avslutte live alene i fjellet i nærheten av Hjerkinn Fjellstue i 1895. Hans historie er unik, dramatisk og imponerende og for Roald Amundsen var han en av de største.

“Sydpolen 1911”

Dramaet som utspant seg ved klodens sydligste punkt i 1911 har fasinert og engasjert i over 100 år. Roald Amundsen – Robert Falcon Scott – Sydpolen. Mer trengs ikke å si….

“I arktiske kjølvann – Historien om de store ekspedisjoner og små detaljer

Hva var motivasjonen til de gamle oppdagere? Hvordan var det å dele sovepose med noen i nesten et år? Og hva har Monica Lewinsky og Bill Clinton med polarhistorien å gjøre? Historien om de arktiske strøk inneholder svarene på de store og små spørsmål.

“Ernest Shackletons transantarktiske ekspedisjon 1914-16”

Dette er historien om ekspedisjon som skulle krysse hele det Antarktiske kontinent, men som ikke klarte å komme seg i land engang. En av de mest mislykkede polarekspedisjoner står i dag igjen som en av de største overlevelsesbragder i historien. Foredraget er basert på mannskapets egne beretninger og er et resultat av et arbeid tilknyttet 100-års jubileet for denne ekspedisjonen.