Sabotasjeaksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork i 1943 er kanskje verdens mest berømte sabotasjeaksjon. Den var strategisk viktig og de allierte fryktet det verste dersom den ikke lyktes. I ettertid blir aksjonen omtalt som den første spesialstyrkeoperasjon i moderne tid. De norske ungdommene fra Kompani Linge hoppet i fallskjerm over Hardangervidda, tok seg fram over Hardangervidda og gjennom juvet til Vemork, før de fortsatte med nye oppdrag. Innsatsen de gjorde ga tyskerne et viktig tilbakeslag i arbeidet med å utvikle atombomben.

Rjukan byr også på mye annet. Med sin geniale plassering på kanten av Hardangervidda og ved foten av Gaustatoppen, kryr det av opplevelses- og aktivitetsmuligheter i området. Blant klatrere er Rjukan kjent som et isklatre-eldorado.

Du kan oppleve tungtvannshistorien i ulike former, gå på topptur på Gaustatoppen (1883 moh), korte og lange sykkelturer, få adrenalin-kick på strikkhopping, gå på fine fotturer, oppleve vidda fra kanoen, prøve deg på rakfiskproduksjon og mye mer.

Sam Eyde var en sentral person i starten av norsk vannkraftindustri og grunnleggeren av Norsk Hydro. Han bygget en gondolbane så bygdefolket skulle komme seg til fjells, og han ville bygge et solspeil for å bringe solstrålende til dalen. 100 år senere bygget noen ildsjeler solspeilet som nå reflekterer sollyset fra fjellet og ned på Rjukan torg. Rjukan vokste raskt fra et bondesamfunn til et storbysamfunn etter at kraftstasjonen på Vemork ble bygget. I dag er Vemork kraftstasjon fredet og her finner du Norsk Industriarbeidermuseum og Tungtvannsmuseet.

Når man står på Gaustatoppen en godværsdag kan du nyte utsikten over en sjettedel av Norge. Naturen, mangfoldet og historien gjør at Rjukan har fått verdensarvstatus på UNESCO sin liste over natur- og kulturarv.

 

Rjukan

Rjukan